Vehnätön vegepiirakka

Kauraporkkanaletut auringonkukan siemenillä

Aika mainio vehnätön ja gluteeniton vegepiirakka alkaneen kevään ja pääsiäisen kunniaksi. Meidän perhe ei ole erityisemmin kikherneiden ystävä, mutta jostain kumman syystä sain päähäni väsäillä vegepiirakkareseptin juuri kikhernetäytteellä. Tulokseksi tuli niin lapsille kuin raavaille lihansyöjillekin maistuva kasvispiirakka – pienille lapsille tosin chilittömänä. Itse asiassa täyte taittuu pienellä tuunailulla aika moneksi muuksikin versioksi.

POHJA

2,5 dl kaurajauhoja, jotka kaurahiutaleista itse jauhettu (Kaupan kaurajauhotkin käynevät hyvin.)

0,5 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

(ripaus Himalajan kristallisuolaa)

0,75 dl öljyä

0,75 dl kaurajuomaa (tai luomumaitoa)

1 muna

 

TÄYTE

1 prk kikherneitä (n. 3 dl)

2 rkl punaista pestoa

2 valkosipulin kynttä

loraus öljyä paistamiseen

1 tl kuivattua basilikaa

1 tl hunajaa

7 rengasta tuoretta tai säilöttyä chiliä (mielellään makeaa ja punaista lajiketta)

(Chilin voi vallan hyvin jättää vähemmällekin tai kokonaan pois.)

1 keskikokoinen porkkana

50-80 g parsakaalia (höyrytä 4 min)

(koristeeksi punaista paprikaa tai chilirenkaita)

 

NESTE

2 dl kaurajuomaa (tai luomumaitoa)

2 luomumunaa

1,5 – 2 dl luomujuustoraastetta (Jos olet lehmänmaidoton, käytä höyläytyvää vuohenjuustoa.)

1/4 tl – 1/2 tl suolaa juustoraasteen määrästä riippuen

1 tl timjamia

hieman (myllystä pari pyöräytystä) mustapippuria

 

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele vuoka (ø 24 cm).

Valmista pohja: Sekoita ensin kuivat aineet ja lisää sitten loput ainekset. Sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin odottamaan.

Valmista täyte: Paloittele parsakaali ja höyrytä n. 4 minuuttia. Raasta porkkana hienoksi raasteeksi. (Osan porkkanasta voit jättää pinnalle koristeeksi.) Kuumenna öljy pannussa ja lisää herneet, pesto ja basilika. Lisää valkosipulit raastettuna ja chilit pilkottuna. (Osan chilistä voit jättää koristeeksi.) Murskaa herneet (tai osa herneistä) puunuijalla tai haarukalla. Paista/kuullota keskilämmöllä viitisen minuuttia. Lisää lopuksi hunaja.

Taputtele pohja öljytyin käsin tasaiseksi vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä porkkanaraaste pohjalle ja tämän päälle  kikhernetäyte. Asettele pinnalle parsakaalit ja mahdollisesti osa porkkanasta höylättyinä siivuina ja mahdollisesti osa chilistä renkaina tai punaista paprikaa.) Sekoita nesteen kaikki ainekset ja kaada piirakan päälle. Levitä varovasti  tasaiseksi. Paista 200 asteessa 35 minuuttia. Nauti vihersalaatin kera.

200 astetta, 35 minuuttia, keskitaso; vuoka ø 24 cm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s